Blog o wyposażeniu wnętrz
poniedziałek Sierpień 21st 2017

Statystyki

  • Wszystkich wizyt: 835
  • Dzisiaj wizyt: 1
  • Wszystkich komentarzy: 2

Letnie zbiory

Lato już dawno za nami. Pozostały po nim tylko mgliste wspomnienia wakacji nad morzem, słońca i piasku pod stopami. Nasze zamrażarki mają w swoich czeluściach jednak jeszcze kilka niespodzianek, które bardzo skutecznie mogą nam przypomnieć smak lata. Maliny, truskawki i jagody- to wszystko, co nam zostało z letnich miesięcy. Jak to wykorzystać?

sxc.hu

Wszystko zależy od fantazji

Zamrożone owoce możemy wykorzystać w zależności od naszych indywidualnych upodobań kulinarnych. Istnieje jednak jeden „must have”, który jest w stanie przeobrazić wszystkie nasze owocowe pomysły w prawdziwe dzieła kulinarne. Mam tutaj na myśli blender kielichowy (Więcej na:
http://www.philips.pl/
), który okazuje się niezbędny przy przyrządzaniu różnego rodzaju koktajli oraz musów. Najbardziej praktyczne są te z regulowaną mocą i szklanym, stabilnym kielichem o przesuniętym środku ciężkości, który jest wykonany z dobrej jakości szkła. Ważne jest jeszcze, aby zaopatrzony był on w różnego rodzaju łopatki ułatwiające mieszanie składników. Jeśli nie jesteśmy fanami tego typu przysmaków, zawsze możemy skłonić się w stronę pieczonych pyszności, które na pewno pamiętamy jeszcze z rodzinnych domów- już nasze babcie umiały przygotować niezwykle proste i pyszne kruche ciasta wyładowane po brzegi owocami. Niezastąpione również okazują się różnego rodzaju makarony z sosami przyrządzonymi z owoców, które są także niezwykle proste do wykonania.

Coś bardziej oryginalnego?

Dla koneserów bardziej oryginalnych smaków mamy propozycję przygotowania zupy owocowej. Przepis jest banalnie prosty i podobny do wykonania zwyklego kompotu- z tym, że do zupy dodajemy odrobinę smietany i doprawiamy cukrem według uznania. W zależności od naszego gustu, możemy dodać do potrawy makaron albo kukurydziane chrupki.

Jak widać, letnie owoce nie muszą być nudnie podane. Jeśli mamy tylko odrobinę odwagi, możemy eksperymentować z nimi na różnorakie sposoby i tym samym zatrzymać smak lata na całą zimę.

Komentuj